Om mina vitaste skor


För åtta månader sedan införskaffade jag mina allra käraste Palladiumskor. Tror att det fanns två par kvar i min storlek när jag väl bestämt mig helt. Jag hade i alla fall gått och spanat på de vitaste hur länge som helst och har verkligen en förkärlek till i stort sett allt som är riktigt krisp-vitt.
Var lite rädd för att de skulle bli allt annat än vita när jag började använda dem men de fick ändå följa med på utflykter under hela sommaren:
Till Saltholmen

På språng
Och på midsommar, till exempel
 
De klarade sig helt okej bra. Men som ni vet huserar jag i Göteborg och här är det ju inte uppehåll alltid...
Regn och slask gjorde att de efter några fler månader såg ut såhär istället:
Ledsna skor :(
 
De behövde bli glada igen så jag drog ur skosnörena och sulorna, köpte en burk Vanish och sen var det bara att börja skrubba. Skosnörena fick en tur i tvättmaskinen. (Nu undrar ni varför jag inte körde skorna i maskinen också: vågade inte.)
Receptet:
Diskborste
Ljummet vatten
Vanish + burk att blanda ut pulvret i
Lite pappar
Och en massa tålamod.
 
Jag använde förresten plasthandskar också eftersom det där pulvret känns så obehagligt mot huden (och svider som attan om man råkar ha bränt sig i ett tidigare sammanhang!)
 
När de fått torka ser de nu slutligen ut såhär:
Inte som nya men verkligen tusen gånger bättre. Nu kommer jag knappt våga använda dem igen.
Allmänt, Kläder & utseende | | 4 kommentarer |

.


Oj. Hej hörni, här var det tomt.
Min inspiration till den här bloggen ligger tillfälligt i dvala. Fast kanske inte så jättelänge till.
 
Tills den är tillbaka (snart tror jag) kan ni väl tipsa om era bästa glad-låtar? Jag håller på med en glad-lista på spotify, för glad är bra att vara.
Puss på er.
 
En glad Kajsa på det :)
Allmänt | | En kommentar |

Om att baka "ett fantastiskt bröd"


Årets andra dag var jag så väldigt hemmafruig. Städade och diskade och handlade. Och, bakade bröd!
Hittade ett recept på internet som hette så som rubriken och tänkte att ja det måste ju prövas då. Fast jag trixade lite med ingredienserna och till slut blev det såhär:
 
Man behöver ha
5 deciliter fingervarmt vatten.
1 deciliter mjölk (jag tog sojamjölk för det är godast).
1 halvt paket jäst.
2 teskedar salt.
1 matsked honung.
Häften grahamsmjöl/vetemjöl. Cirka 13 deciliter totalt.
Inte så snygga på plåten kanske
 
1. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken i det fingervarma vattnet. Häll på mjölk/vattenblandningen i jästbunken och låt det lösas upp.
2. I med salt och honung och blanda runt.
3. Dags för mjölet. Bra att hälla i lite i taget så det inte blir klumpigt.
Min deg var ganska lös när allt blandats ihop men jag antar att det ska vara så med den här sorten. När den är klar ska den i alla fall jäsa ganska länge. Jag lät min stå i 1,5 timme.
 
När man väntat klart är det dags att baka ut själva bröden! (Min deg var så kladdig att de här två bilderna var de enda jag kunde ta för att inte dega ner hela kameran.)
Hur som.
 
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Häll ut en massa mjöl på bordet, tippa ut degen där och platta till den lite. På med mjöl på ovansidan också så blir det enklare att ta i den (plus att de blir sådär bagare-mjöliga och fina sen).
Man ska inte knåda den alls utan bara skära remsor av den med en gång och sen dela dessa i två/tre bitar. Jag fick två plåtar med åtta på varje.
6. Grädda i mitten cirka 15-20 minuter. Man får hålla lite koll.
 
Såhär fina när de var klara!
 
Perfekt frukostbröd med massa ost på. Jag tycker nog att de borde ha varit lite tjockare dock, så tänk på att inte göra de för tunna om ni vill pröva! De ska ju bli som frallor ungefär.
Ätbart | | Kommentera |
Upp