Månadens bok, januari.


Ett av mina mål under det här året är att börja läsa mer, vilket jag hade som mål redan nu året innan men ja.. det gick sisådär med det. Så därför har jag gjort det lite mer specifikt för mig själv den här gången: minst en bok i månaden, ska det bli.
Nu i januari blev det faktiskt två. De ska vi kika närmare på nu.
 
Jag har läst Alltings Början av Karolina Ramqvist som jag köpte på bokmässan i höstas efter att ha hört så mycket gott om den, och den andra är Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie som jag fick i julklapp.
 
 
Vi börjar med Alltings Början.
 
Berättelsen utspelar sig under 90-talet (som man ibland blir påmind om med olika typiska referenser) och har Saga som huvudperson, en femtonårig tjej som bor med sin konstnärsmamma som är feminist ut i fingerspetsarna. I inledningen börjar Saga gymnasiet och där träffar hon Pauline. De blir kompisar på stört och Pauline tar med Saga till en av sina favoritaktiviteter: att sitta på café och spana på en viss kille vid namn Victor Schantz.
 
Victor Schantz är festfixare och "viktig", en sån där som alla känner till och som alla vill hänga med. Utan att hon hinner fatta börjar Saga och Victor att ses. Deras (destruktiva) relation ska komma att pågå i 10 år.
 
Feminism i sig är också nåt som har en central del i boken, och som Saga och hennes kompisar funderar mycket på, liksom innebörden och hur man ska bete sig. Sagas mamma vill förstås att hon ska bli självständig, ta för sig och inte backa för att tycka.
Den handlar om det klassiska "hitta sig själv" och gränsen mellan barn och vuxen. 
Saga får chansen att skriva krönikor och kolumner, men hur hanterar man att tycka och yttra och samtidigt få hat-brev i inkastet? (Just det här kan ju appliceras även på nutiden. Allt detta himla näthatandet.)
 
Berättelsen är spännande, ögonöppnande, komisk, igenkännande och tragisk på samma gång. Lätt att fastna i.
 
Favoritcitat:
Detta "Mitt hjärta står stilla inuti bröstet. Det rör sig inte. Hur länge kan det vara så stilla utan att någon märker det, utan att jag faller död ner på gruset, utan att ens några halvviktiga små kropssfunktioner avtar?"
 
Och det här "Vi står under himlavalvet täckt av girlader och moln, hundraåriga epikueriska fresker av nakna änglar och keruber med harpor och pilbågar, jag precis intill hovmästarbåset i marmor och palisander som är tomt nu och han bredvid, med en blick som flackar över lokalen".
 
Hundöron-poäng:
Jag älskar att läsa böcker med fingertopps-meningar som man vill markera och spara, de sidorna gör jag alltid hundöron på för att kunna gå tillbaka till, kanske formuleringar att inspireras av när en själv ska knåpa fram fraser. Den här fick klart över godkänt i bra meningar.
 
 
Bok nummer två:
Även den här boken har jag hört så mycket bra om, så jag blev ännu mer pepp på att börja bläddra i den efter att ha öppnat den ur julpappret. Dessutom kommer den ju att ges till alla elever som går i årskurs 2 på gymnasiet i Sverige. "För vi tror att om alla vore feminister, så skulle världen vara mer rättvis." Amen to that.
Sträckläste förövrigt hela en kväll innan läggdags.
 
Boken har verkligen inte någon "alla män är skitstövlar"-mentalitet, vilket icke-feminister verkar tro, utan handlar mycket i grund och botten om att flickor och pojkar måste uppfostras likadant. Punkt. Både flickor och pojkar ska lära sig att intelligens, förmågor och kreativitet inte handlar om kön.
 
Älskar detta. "Då bestämde jag mig för att börja kalla mig en Lycklig feminist."
 
Chimamanda tar hål på myter och radar upp sanningar. Om att flickor uppfostras till att vara pojkar till lags, men inte tvärtom. Och hon pratar om den manliga blicken.
 
Man nickar och håller med. Såsom det här angående att flickorna ska laga mat åt pojkarna: "Att kunna laga mat är förresten både nyttigt och praktiskt att kunna i livet, även för en pojke. Jag har aldrig förstått varför man överlämnar en så grundläggande sak – att kunna ge sig själv näring – till andra människor."
 
Hundöron-poäng:
Vek nästan varenda himla sida!
 
Klart slut. Läs båda!
Böcker | | 2 kommentarer |

Göteborg del 5: fika.


Femte och sista delen av Göteborgsguiden kommer lastat! Denna gången ska vi spana in ett knippe bra caféer. (Klicka på rubrikerna för att komma till hemsida.) Utan inbördes ordning, och i vanlig ordning helt icke-sponsrat:
 
 
Kale’i Kaffebar.
Detta fiket är nog topp tre ändå. Hos Kale'i sitter man ute i nåt som ser ut som en liten trädgård, på en innergård som egentligen är mitt i smeten, men som ändå känns helt avskärmad från stress-hetsen utanför. De har ett bra eko-tänk och de brukar även göra en dagens lunch (som av erfarenhet är vegetarisk).
 
Har dock sett på Facebook att de ska byta lokal (i och för sig ganska förståeligt för själva fiket inomhus är pyttepytte), hoppas att de får till den där lummiga trädgårdskänslan på nya stället också. Läste att de bara ska flytta tvärs över gatan typ? Får göra en liten update här när jag vet.
HUR som helst, bästa fiket när en bara vill KOMMA BORT och ANDAS UT :) i versaler.
 
>Kyrkogatan 13 (just nu). Närmsta hållplats är Domkyrkan.
 
 
 
Detta är lite Göteborgs hipster-kafé-kedja. Fast man älskar Da Matteo, särskilt den som ligger på Magasinsgatan eftersom det även är så när Artilleriet och Grandpa. Man kan liksom ha en perfekt liten eftermiddag bara på denna plätten. Lite butiks-kik och sen en go kaka + en kopp te på det.
Eller kaffe för den som inte blir crazy av det som jag. Läst att Da Matteo är bland de bästa i Sverige på att göra kaffe (!)
 
Här kan man även ta en lunch, ha mini-möte, sitta och jobba med sin mac eller bara smutta och prata med någon i kuddhörnan. (Har testat alla fyra.)
 
>Magasinsgatan 17A. Närmsta hållplats Grönsakstorget eller Domkyrkan.
 
 
 
Här är en till topp tre tror jag bestämt. Hade det legat bättre till hade jag säkerligen tillbringat hela förra hösten på det här stället.
Two Little Birds är bäst när man vill beställa något gott utan att behöva peka och fråga om hur mycket mjölk det är i vart och ett av verken – de är nämligen fenomenala på vegansk fika! Dessutom gör de min favorit-chailatte. Såklart på sojamjölk.
Inredningen är så mysig också, som att sitta i någons vardagsrum med udda pinnstolar och missmatchade fåtöljer. De brukar även ha utsällningar här samtidigt som en kan kika på mellan sipparna. Detta är ett fika-måste helt klart.
 
>Andra Långgatan 5. Närmsta hållplats är Järntorget.
 
 
Le pain français på Avenyn.
 
Alltså det här är ju en sån erkänd kedja nu att en inte ens ska behöva nämna dem, MEN just det stället på Avenyn måste jag faktiskt ha med. Därför: det känns som att komma hem till århundrates rikaste direktör när man är här.
Alltså de största, pampigaste fåtöljerna en kan tänka sig ihop med överdådiga takkronor och gud vet vad. Den har blivit utnämnd till en av världens (!) snyggaste krogar (ja, på kvällen förvandlas detta till middag- och bar-häng.)
 
Så man måste faktiskt gå hit och sjunka ner i en fåtölj, äta en Marie Antoinette-bakelse (eller två) och känna sig som en kunglighet.
 
>Kungsportsavenyn 7. Närmsta hållplats är Valand.
 
 
Ahlströms.
 
Här har vi Göteborgs äldsta café. Känner mig lite som en specialist på just det här stället + deras kunder eftersom jag och tre tjejer till gjorde en analys/undersökning/uppsats om just det här, ett såkallat fältarbete, när jag pluggade på universitetet
Vi fick reda på att folk ofta hittar hit via sina äldre släktingar och på så sätt är det ett litet generations-café. Ganska unikt i sitt slag nu när caféverksamheter domineras så himla mycket av kedjor!
 
Många äldre personer hänger här, gulliga tanter och farbröder som smuttar kaffe och äter småkakor (för det är ett måste till, kakor) Men de serverar även mackor, lättare luncher och gör tårtor på beställning.
Att gå och fika här är lite som att hälsa på hemma hos en mormor. De har också gosig uteservering på somrarna och delar innergård med Balders Hage.
 
>Korsgatan 2. Närmsta hållplats är Domkyrkan eller Brunnsparken.
 

Franks Corner.
 
Franks Corner är ett mysigt litet ställe fastän det ligger nästan precis vid Korsvägen där fordon far fram kors och tvärs (heh). Förutom fika kan en även käka goda lunch-sallader här.
Ett plus är att de inte snålar med vaniljsåsen, som ni ser, när man beställer paj. Faktiskt känns allt väldigt generöst här, både bemötandet och det ätbara.
 
>Södra vägen 36. Närmsta hållplats Korsvägen eller Berzeliigatan.
 
 
 
Ett av de första fiken som jag och Kajsa hittade till (när vi halvt gått vilse) och blev fästa vid under den första Göteborgstiden.
Det ligger vid Masthugget/Majorna och känns väldigt gemytligt med alla sina udda pinnstolar och träbord. Favoritbordet är detta på bilden som står perfekt i ett hörn med massa ljusinläpp. Det har nämligen en glasskiva på som man kan pilla under fina bilder eller små meddelanden till »eftervärlden« 
 
Mmmmm, that time när en kunde dricka kaffe utan att bli totalt koffein-psykos-crazy <3
 
>Allmänna Vägen 11. Närmsta hållplats Stigbergstorget.
 

Café Husaren.
Besöker man gbg får en inte missa att smaka en klassisk Hagabulle. Helt enkelt en kanelbulle size jättestor. Och den smakar man här, på Café Husaren.
 
 
>Haga Nygata 38. Närmsta hållplats Järntorget eller Hagakyrkan.
 

Egg&Milk.
Det sista stället är inte direkt fika, utan mer frukost/brunch men det får vara med ändå! Egg&Milk har nog gjort sig ganska så kända, "den amerikanska dinern i Göteborg". Detta ska man verkligen inte missa tycker jag. Kanske lyxa till det en helt vanlig måndag? Eller käka lördags-brunch.
Allt känns väldigt amerikanskt här. Förstås. Det är färgglada frukostflingor, mintgröna stolar, en uppsjö cola-sorter och självklart pannkakor med lönnsirap!
 
Här blir det snabbt fullt! Så säkraste kortet är nog faktiskt att gå hit ganska tidigt (och gärna en vardag), eller nån timme innan stängning. Av egen erfarenhet.
Man kan beställa saker för sig, eller frukost- och brunch-paket. Pannkakorna är dock ett måste och på senare dar har de även börjat piffa dem med florsocker. Bagelsen (?) är också nåt man borde testa! De med pumpafrön eller de med tomatsmak är mina favoriter.
 
 
>Övre Husargatan 3. Närmsta hållplats Brunnsgatan.
 
 
Det var det! Har ni någon favorit som jag glömt? Tipsa i kommentarerna!
Alla tidigare delar finns samlade under kategorin Göteborgsguiden.
Puss och glad helg.
Göteborgsguiden, Ätbart | | En kommentar |

Seth and Summer – Monthly Makers, avtryck.


Jag har bestämt mig för att testa på Monthly Makers. Ja men ni vet ju säkert vad det är och om inte kan en läsa om det här. Men i korta drag: ett pyssel i månaden i bloggvärlden.
Månadens tema var avtryck och detta gjorde jag:
 
 
Har tänkt superlänge att jag vill ha en Seth + Summer tröja, och velat göra just en egen pga stör ihjäl mig på trycket på de där tjocktröjorna man kan köpa för många pengar, eftersom det första namnet är böjt och bokstäverna är så himla spärrade. Mycket snyggare med lika mellanrum på allt tycker jag (mvh yrkesskadad).
 
Så jag tänkte att detta passade ju toppen för månadens första tema – ett avtryck såsom i själva tröjtrycket, men också såsom i att det här tv-paret satt avtryck hos mig.
 
Jag använde
- billig svart t-shirt från stor modekedja.
- tjockt papper till mallen
- vass skalpell
- penslar
- vit textilfärg + vit textilpenna
- en stadig hand + en näve tålamod
 
(Och faktiskt så är det här försök nummer två. Jag testade att trycka först på en sweatshirt som jag köpte billigt på min praktiks utförsäljning i höstas, men mmmm, att svamp-måla direkt på mallen blev inte så himlens bra alltså = färgen gled ut och alla bokstäverna blev ojämna och bubbliga... jaha. Bara att göra om, göra rätt.)
 
Mallen gjorde jag i datorn med ett rakt snyggt typsnitt som jag gillar, skrev ut och skar ut bokstäverna så rakt det gick. Sen fyllde jag i konturerna först med textilpennan (den här gången) för att få kanterna så raka som möjligt.
 
Och efteråt fyllde jag i med textilfärgen.
 
Satt och pillade i evigheter, men det går ju inte att få tipptopp, så när jag kände mig ok nöjd så var det dags att stryka! Lite ojämnt på vissa ställen men så får det vara.
 
Klar!
Det var väldigt pilligt men kul.
Pyssligt | | 8 kommentarer |
Upp