Månadens bok, mars.


Ny månad imorgon innebär liten redovisning av den här månadens utlästa böcker. Det blev två den här gången, och båda handlar om överlevnad fast på två olika sätt, kan en väl säga.
Hoppar över hundöron-poäng den här månaden eftersom bok 1 är lånad från biblioteket, och bok 2 är inbunden (viker helst öron bara i pocketar). Okej:
 
Det är något som inte stämmer av Martina Haag.
 
 
"Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning."
 
Sedan den här boken spridits som en löpeld i bloggvärlden och den dykt upp här och var i Instagramflödet så var jag tvungen att läsa den. Hade inte jättehöga förväntningar först, jag tänkte nog inte att den skulle vara så pass utelämnande som den faktiskt var. Lånade den på biblioteket och läste ut på tre kvällar. Det gick inte att sluta!
 
 
Det är en berättelse lite i två parallella delar. Huvudpersonen heter Petra och bestämmer sig för att åka iväg långt norrut för att jobba som stugvärd samtidigt som hon ska knåpa ihop sin nya roman. Romanen ska handla om Petras skilsmässa med maken Anders.
Kapitlen utspelar sig antingen i och ikring Stockholm (skilsmässa-romanen) eller i och kring Ráhnukka (där Petra skriver och försöker börja om på nytt). Jag blev mest berörd av Stockholms-kapitlen. Typ detta
 
Favoritsida
 
 
Okej. Såhär är det: detta är en extremt viktig bok tycker jag. Och det är den för att Martina berättar historien.
På grund av sådana här skildringar kommer verkligenheten ut från en trasig kvinnas perspektiv. Det är så himla ofta som det tystas om jobbiga saker, om hur saker verkligen känns. Särskilt tror jag kvinnor är tysta (eller tystas?)
Det är något som inte stämmer är sorgsen, jobbig, ont-i-hjärtat-ig. Men viktig. Och jag tror att prick alla kan känna igen sig. Läs!
 
 
Jul med Bob.
Bok nummer två fick jag i julklapp, som den kattmänniska en är :D
Dessutom är ju Bob så himla lik Gossen på många sätt. Dels att han är rödhårig, men även att han också varit övergiven och sökt sig till människor för att bli omhändertagen. Just därför berör ju sådana här öden mig lite extra.
 
Jul med Bob är en liten fortsättning eller förlängning på de andra böckerna. Om gatumusikanten James som hittar en hemlös katt. Eller är det Bob som hittar honom?
Och den här handlar såklart, som namnet antyder, om deras jul tillsammans.
 
 
Kände igen mig så mycket i det här Alltså det här att ett djur kan utgöra världens bästa sällskap när man känner sig ensam. Har alltid känt lite så med Gossen också, att i samband med att jag räddade honom från hemlösheten så räddade han mig från ensamheten (ensam såsom i att komma hem till en tom lägenhet) VET att mina jobbiga stunder hade varit tusen gånger jobbigare utan honom.
 
 
Men förutom bandet mellan människa och djur så handlar den här boken också mycket om de hemlösas utsatthet, särskilt då under juletid. Som en sådan "självklar" grej att kunna ha värmen igång tillexempel, är inte alls särskilt självklar.

Det är verkligen fint att James fick chansen att skriva böcker om sig och Bob. Jag tror att de två skapat uppmärksamhet för hemlösas situationer. Det känns så sorgligt att de dagligen sliter med att sälja tidningar medan folk bara jäktar förbi och inte ser.
 
Böcker | | 2 kommentarer |

Våren för fem, fyra, tre, två och ett år sedan.


Våren är min absolut bästa årstid. Ni vet när en äntligen kan gå ut med vita skor utan att de blir smutsiga, och vårjackan är uppknäppt och det inte finns någon kall blåst som blåser igenom.
Våren det här året är väl någorlunda påväg nu i alla fall. För att hitta vårpeppen lite mer ska vi nu kika på fem tidigare vårar.
 
 
2011
Jag och Kajsa firade vårt första bo-i-Göteborg-år med att hänga under alla tänkbara rosa puff-träd, testa vilken gräsplätt som var bäst för picknick och köpa jordgubbar cirka varannan dag.
 
Och så hängde vi ju lite i skolan med förstås och försökte lära oss om narrativ och att analysera typ Citizen Kane.
 
Och så var vi alltid ute till sent ungefär alla dagar i veckan.
 
 
2012
Våren 2012 tog jag med min mamma till soliga salar inne på Naturhistoriska.
 
Jag fyllde 21 och bakade en bärig och stjärnig paj.
 
Och självfallet strosade vi runt bland rosa träd igen. Obligatoriskt.
 
Och så hade vi grill-premiär vid Saltholmen och jag fick halvt hjärtsnurr (på ett bra sätt) för att det var så herrans fint där, där och då.
 
 
2013
Våren för tre år sedan flyttade Gossen in hos mig. Fick samtidigt en bonuskatt på andra sidan fönstret.
 
Jag var även tokig i (vide)kissar och ville ha varenda bukett jag gick förbi vid blomsteraffärerna. Plus den här inne på Egg&Milk.
 
Haffade mitt första Tradera-fynd någonsin, min bästabästa sjömansjacka. Egentligen lite lätt för varm för en varm vårdag, men ändå.
 
Utomhusfika är ju en himla bra vår-grej. Mumsade lakrits-kladdkaka i supersol.
 
 
2014
Våren 2014 började jag plugga till copywriter.
I mars åkte vi till Stockholm för att vara med i reklamtävlingen 48h och såhär var min utsikt tre vår-morgnar.
 
Att köpa nya skor är en favorit-vår-aktivitet. Dessa traktorskorna fick följa med hem från Stockholm (och Vagabond.)
 
När det blev april fyllde jag 23 bland miljoner vitsippor.
 
 
2015
Förra året präglades våren av examensarbeten och praktikletande. Vi hade våra redovisningar i den här pimpade salen.
 
När det var över unnade jag mig en snygg-tröja.
 
Och sen började praktiken. Första månaden tillbringade jag på det här fina stället!
 
Där vi bland annat hade workshop i origami en dag, med butiksdörren öppen och solkatter på väggarna, fastän det var kväll <3
 
 
Klart slut. Fem ganska så perfekta vårar.
 
Allmänt, Listat | | En kommentar |

Små små småkakor – Monthly Makers, miniatyr.


Nu är det dags att visa upp vad jag gjort för denna veckas Monthly Makers. Temat den här månaden var miniatyr. Jag körde på idé nummer två jag fick upp i huvudet, nämligen: extra små småkakor.
 
 
Jag har aldrig(!) gjort småkakor innan, eller jo okej jag har gjort chokladsnittar förut för tusen år sedan på hemkunskapen, men inte de andra sorterna. Och första gången = utmaning. Jag bestämde mig för att göra de sorter jag tycker ser finast ut; nämligen schackruta, syltkaka och så chokladsnitt. Fint med tre olika former ihop tycker jag.
 
 
Såhär pyttepluttesmå var schackrutorna innan gräddning. Kanske hade velat att slutresultatet skulle blivit något tjockare, liksom mer såhär eller ännu tjockare till och med. Mina blev lite plattare. Note to self: skär tjockare skivor nästa gång.
 
 
 
Fast tycker de blev himla gulliga ändå. Får rum perfekt på sidan av kaffefatet och en kan ta flera av varje. (Kanske mitt tantigaste citat nånsin.)
 
 
Syltkakorna gjorde jag i knäckformar och sylten är egengjord på hallon, florsocker och maizenastärkelse.
 
Sammanfattningsvis en småpillig utmaning, men kul och avkopplande på samma gång. Att stå och rulla degar och pimpa bakverk är en av mina bästa "inte-tänka-på-något-annat-än-detta"-aktiviteter.
 
 
Pyssligt, Ätbart | | 11 kommentarer |
Upp