Göteborg del 5: fika.


Femte och sista delen av Göteborgsguiden kommer lastat! Denna gången ska vi spana in ett knippe bra caféer. (Klicka på rubrikerna för att komma till hemsida.) Utan inbördes ordning, och i vanlig ordning helt icke-sponsrat:
 
 
Kale’i Kaffebar.
Detta fiket är nog topp tre ändå. Hos Kale'i sitter man ute i nåt som ser ut som en liten trädgård, på en innergård som egentligen är mitt i smeten, men som ändå känns helt avskärmad från stress-hetsen utanför. De har ett bra eko-tänk och de brukar även göra en dagens lunch (som av erfarenhet är vegetarisk).
 
Har dock sett på Facebook att de ska byta lokal (i och för sig ganska förståeligt för själva fiket inomhus är pyttepytte), hoppas att de får till den där lummiga trädgårdskänslan på nya stället också. Läste att de bara ska flytta tvärs över gatan typ? Får göra en liten update här när jag vet.
HUR som helst, bästa fiket när en bara vill KOMMA BORT och ANDAS UT :) i versaler.
 
>Kyrkogatan 13 (just nu). Närmsta hållplats är Domkyrkan.
 
 
 
Detta är lite Göteborgs hipster-kafé-kedja. Fast man älskar Da Matteo, särskilt den som ligger på Magasinsgatan eftersom det även är så när Artilleriet och Grandpa. Man kan liksom ha en perfekt liten eftermiddag bara på denna plätten. Lite butiks-kik och sen en go kaka + en kopp te på det.
Eller kaffe för den som inte blir crazy av det som jag. Läst att Da Matteo är bland de bästa i Sverige på att göra kaffe (!)
 
Här kan man även ta en lunch, ha mini-möte, sitta och jobba med sin mac eller bara smutta och prata med någon i kuddhörnan. (Har testat alla fyra.)
 
>Magasinsgatan 17A. Närmsta hållplats Grönsakstorget eller Domkyrkan.
 
 
 
Här är en till topp tre tror jag bestämt. Hade det legat bättre till hade jag säkerligen tillbringat hela förra hösten på det här stället.
Two Little Birds är bäst när man vill beställa något gott utan att behöva peka och fråga om hur mycket mjölk det är i vart och ett av verken – de är nämligen fenomenala på vegansk fika! Dessutom gör de min favorit-chailatte. Såklart på sojamjölk.
Inredningen är så mysig också, som att sitta i någons vardagsrum med udda pinnstolar och missmatchade fåtöljer. De brukar även ha utsällningar här samtidigt som en kan kika på mellan sipparna. Detta är ett fika-måste helt klart.
 
>Andra Långgatan 5. Närmsta hållplats är Järntorget.
 
 
Le pain français på Avenyn.
 
Alltså det här är ju en sån erkänd kedja nu att en inte ens ska behöva nämna dem, MEN just det stället på Avenyn måste jag faktiskt ha med. Därför: det känns som att komma hem till århundrates rikaste direktör när man är här.
Alltså de största, pampigaste fåtöljerna en kan tänka sig ihop med överdådiga takkronor och gud vet vad. Den har blivit utnämnd till en av världens (!) snyggaste krogar (ja, på kvällen förvandlas detta till middag- och bar-häng.)
 
Så man måste faktiskt gå hit och sjunka ner i en fåtölj, äta en Marie Antoinette-bakelse (eller två) och känna sig som en kunglighet.
 
>Kungsportsavenyn 7. Närmsta hållplats är Valand.
 
 
Ahlströms.
 
Här har vi Göteborgs äldsta café. Känner mig lite som en specialist på just det här stället + deras kunder eftersom jag och tre tjejer till gjorde en analys/undersökning/uppsats om just det här, ett såkallat fältarbete, när jag pluggade på universitetet
Vi fick reda på att folk ofta hittar hit via sina äldre släktingar och på så sätt är det ett litet generations-café. Ganska unikt i sitt slag nu när caféverksamheter domineras så himla mycket av kedjor!
 
Många äldre personer hänger här, gulliga tanter och farbröder som smuttar kaffe och äter småkakor (för det är ett måste till, kakor) Men de serverar även mackor, lättare luncher och gör tårtor på beställning.
Att gå och fika här är lite som att hälsa på hemma hos en mormor. De har också gosig uteservering på somrarna och delar innergård med Balders Hage.
 
>Korsgatan 2. Närmsta hållplats är Domkyrkan eller Brunnsparken.
 

Franks Corner.
 
Franks Corner är ett mysigt litet ställe fastän det ligger nästan precis vid Korsvägen där fordon far fram kors och tvärs (heh). Förutom fika kan en även käka goda lunch-sallader här.
Ett plus är att de inte snålar med vaniljsåsen, som ni ser, när man beställer paj. Faktiskt känns allt väldigt generöst här, både bemötandet och det ätbara.
 
>Södra vägen 36. Närmsta hållplats Korsvägen eller Berzeliigatan.
 
 
 
Ett av de första fiken som jag och Kajsa hittade till (när vi halvt gått vilse) och blev fästa vid under den första Göteborgstiden.
Det ligger vid Masthugget/Majorna och känns väldigt gemytligt med alla sina udda pinnstolar och träbord. Favoritbordet är detta på bilden som står perfekt i ett hörn med massa ljusinläpp. Det har nämligen en glasskiva på som man kan pilla under fina bilder eller små meddelanden till »eftervärlden« 
 
Mmmmm, that time när en kunde dricka kaffe utan att bli totalt koffein-psykos-crazy <3
 
>Allmänna Vägen 11. Närmsta hållplats Stigbergstorget.
 

Café Husaren.
Besöker man gbg får en inte missa att smaka en klassisk Hagabulle. Helt enkelt en kanelbulle size jättestor. Och den smakar man här, på Café Husaren.
 
 
>Haga Nygata 38. Närmsta hållplats Järntorget eller Hagakyrkan.
 

Egg&Milk.
Det sista stället är inte direkt fika, utan mer frukost/brunch men det får vara med ändå! Egg&Milk har nog gjort sig ganska så kända, "den amerikanska dinern i Göteborg". Detta ska man verkligen inte missa tycker jag. Kanske lyxa till det en helt vanlig måndag? Eller käka lördags-brunch.
Allt känns väldigt amerikanskt här. Förstås. Det är färgglada frukostflingor, mintgröna stolar, en uppsjö cola-sorter och självklart pannkakor med lönnsirap!
 
Här blir det snabbt fullt! Så säkraste kortet är nog faktiskt att gå hit ganska tidigt (och gärna en vardag), eller nån timme innan stängning. Av egen erfarenhet.
Man kan beställa saker för sig, eller frukost- och brunch-paket. Pannkakorna är dock ett måste och på senare dar har de även börjat piffa dem med florsocker. Bagelsen (?) är också nåt man borde testa! De med pumpafrön eller de med tomatsmak är mina favoriter.
 
 
>Övre Husargatan 3. Närmsta hållplats Brunnsgatan.
 
 
Det var det! Har ni någon favorit som jag glömt? Tipsa i kommentarerna!
Alla tidigare delar finns samlade under kategorin Göteborgsguiden.
Puss och glad helg.
Göteborgsguiden, Ätbart | |
#1 - - felicia:

såå nu har jag läst igenom alla delar i göteborsguiden, och jag älskar hela guiden! så himla bra och välgjord. plus blev väldigt göteborgsnostalgisk!! har inte varit där på så himla länge..

Svar: Wow, eloge! haha, de blev lite långa. Blir superglad att den uppskattas, tusen tack! :)
Ronette

Upp