Ett gött recept och fem filmer.


 
Hej och glad söndag. Om ni inte vet vad ni ska göra ikväll har jag ett tips: laga detta goda och titta på en najs film. Det är en vegetarisk boef bourguignon. (Med pressad potatis. Funkar fint med mos också.) Perfekt helg-recept tycker jag. Minst lika god som originalvarianten men tar inte lika lång tid att göra. Och lite snällare mot miljön. Winwin alltså.
 
Detta behöver du:
Potatis
Nån form av oumph, jag tog ett paket pulled oumph
En stor näve champinjoner
Tre morötter
Lite tomatpuré
En liten vitlök
Rödvin
Balsamicovinäger
En grönsaksbuljong (eller fond)
Timjan (jag tog vanlig torkad)
Ett par lagerblad
Färsk persilja
Salt och peppar
(Även gott med några små syltlökar i men det hade vi inte hemma)
 
 
1. Börja med att skala potatisen så att den kan koka medan vi gör det andra.
2. Skala morötterna också, och dela champinjonerna i kvartar eller halvor.
3. Stek oumphen klar i en panna med lite smör eller neutral olja, och ställ åt sidan en stund.
4. Fräs champinjonerna, morötter i slantar och lite pressad vitlök i en gryta. När champinjonerna blivit glansiga häller du över rödvin så att det precis täcker. Jag tog kanske 2 eller 2,5 dl. Plus nån dl vatten och buljongtärningen.
5. Låt grytan puttra på svag värme. Häll även i lite balsamico (kanske 2 matskedar), tomatpuré, lagerblad och timjan. Plus salt och peppar. Nu ska grytan småputtra på låg värme under lock tills allt *göttat ihop sig* och vätskan kokat bort något. När du smakar av ska inte vinet ta överhand.
 
Nu ser det ut såhär på spisen.
 
När grytan kokat ihop sig färdigt är det dags att lägga i den stekta oumphen. Blanda runt allt, smaka av och tillsätt mer salt/peppar/timjan om det behövs. Låt stå under lock på ettan typ medan du pressar potatisen.
Lägg upp, strö på ett knippe persilja och ät upp ihop med ett glas rödpang och nån av dessa filmer:

I, Tonya
3/5 popcorn
Dramadrama från början till slut. Om Tonya Hardings liv som konståkerska och sitt ganska trassliga privatliv. Väldigt intressant! Och så knäppt att en missat den här stora händelsen, eller jag hade i alla fall.
 
The shape of water
3,5/5 popcorn
En film som känns ganska ny, en stor hollywoodproduktion som inte är typiskt hollywoodig, kanske en kan säga. Om en kvinna som jobbar som städerska på ett laboratorium och faller för en oupptäckt vattenvarelse som hålls fången där. Supersnyggt filmad och producerad. Väldigt icke-förutsägbar berättelse.
 
Lady bird
4/5 popcorn
Om en tonårstjejs liv i en ganska småtråkig stad i Kalifornien. Hur en tacklar relationer och känslor av att vilja vara någon annanstans. Mycket indiefilm över den här, känns som nåt Michael Cera hade kunnat vara med i. Gillade att det kanske inte riktigt fanns en klassisk tydlig berättarlinje med stora toppar utan att hela filmen var ganska linjär bara.
 
Three billboards outside Ebbing, Missouri
4/5 popcorn
Om en mammas kamp över att hitta sin dotters mördare. Stark och fängslande. Frances McDormand är verkligen klockren i rollen också.
 
Coco
5/5 popcorn
Kanske bästa tecknade filmen jag sett på lääänge. Handlar om Miguel som lever för musiken men som förbjuds syssla med sin bästa hobby av sin familj. Efterhand blir filmens handling djupare och behandlar även relationsproblem, död och sorg på ett himla bra sätt.
 
 
Klart slut.
 
 
 
Allmänt, Ätbart | Filmtips, Mattips, Middagstips, Vegetariskt | |
Upp