Göteborg del 1: att göra.


Dags för första delen i Göteborgsguiden! Ja! Först ut är "att göra". (Har förresten gjort en helt egen kategori nu för alla de här inläggen så inget tappas bort.)
Okej då kör vi! Utan inbördes ordning:
 

Saltholmen.
Första gången jag blev medtagen till Saltholmen och vi gick upp för den slingriga stigen, för att sedan hamna högst upp på klipporna och få se det här. Det var då jag tänkte "okej så det är därför jag bor här".
Eller ja, kanske inte bara därför. Men ni fattar. Det var fint som snus liksom.
 
Här kan en hänga en hel (solig) dag. Plocka med filt, jordgubbar och grillgrejer (och kanske en bok också) och dagen är komplett ungefär. Det finns massor med kiosker och små husvagnar uppradade längs vägen där det går att köpa bär och glass.
 
 
 En utmärkt utflykt helt enkelt. Det behöver inte vara knussligare än såhär.
Jag har hört från folk att det ska vara ännu finare att hoppa Saltholmen-klipporna för att istället ta en båt ut till någon av öarna. Har dock inte testat detta själv.
 
>Åk spårvagn nummer 11 mot Saltholmen. (Tror även att 9an går dit under sommaren). Så kan en ju även passa på att titta på alla tjusiga hus i Långedrag påväg dit. Vill ha nästan varenda ett.
 
 
Göteborgs Natuhistoriska Museum (eller bara Naturhistoriska i folkmun).
Det är ju nåt visst med historiska saker tycker jag. Och kanske särskilt djur? De är ju himla fina att titta på.
Naturhistoriska var en av de första utflykter jag och Kajsa gjorde ihop som nyfrälsta inflyttade Göteborgare. Perfekt utflykt för en regningare dag.
 
Fjärilsrummet kan en hänga i i evigheter. De har dock gjort om hela den avdelningen sedan jag såg dem sist. Någon som vet hur det blivit? Är de ens klara?
 
 
Fotovänlig utflykt!
 
>Hållplats Linnéplatsen. Till exempel spårvagn 6 eller 2 kan en åka då.
 
 
Sandell Gallery.
Det här är min frökens egna galleri. Alltså hon som är ansvarig för det programmet jag går. Galleriet är litet men himla gulligt och har alltid bra utvald konst.
Oftast lite mer speciellt än "bara tavlor" också. En gång var det till exempel en utställning om retroporslin, och på vernissagen bjöds det på småkakor och kaffe. Så gosigt påhitt.
Följ galleriet på Facebook för att se alla kommande utställningar och vernissager vettja!
 
 
 
>Tredje Långgtan 8. Hållplats Prinsgatan eller Järntorget.
 
 
Trädgårdsföreningen/Palmhuset.
Här har vi en till fotovänlig utflykt.
 
 Hela trädgårdsföreningen är fin bara som den är att strosa runt i, ta en promenad bland alla blommor och buskar eller ta med en filt och hänga på gräset. Kanske bäst under vår och sommar dock. Här finns även Palmhuset, vilket är precis som det låter – ett stort hus med olika sorters palmer i (och andra växter som gillar värme).
Billig utflykt eftersom det inte kostar något inträde alls.
 
>Hållplats Kungsportsplatsen eller Heden.
 

Botaniska trädgården.
Här kommer ett trädgårdstips till. Botaniska är ma-ka-löst i storlek. Det är växter, blommor, buskar, vattenkällor och träd vart en än tittar. Perfekt när en vill komma bort ifrån storstadshetsen lite och bara ta en lugn grön promenad.
 
 
Kanske ta med sig picknickkorg, lite tidningar och bara ta det lugnt på den storastora gräsmattan? Botaniska har ju även en gullig liten butik där en kan köpa snygga växt- och trädgårdsrelaterade prylar, plantor, frön och annat skojigt.
 
>Att hitta till Botaniska kan nog vara lite krångligt om en inte vet var det ligger. Jag brukar ta 8an när jag ska dit. Såhär beskriver de själva på sin hemsida: Spårvagn 1, 2, 7, 8 och 13 går till hållplats Botaniska Trädgården. Promenera därifrån till Botaniska trädgårdens huvudentré via bron över Dag Hammarskjöldsleden och sedan norrut längs Carl Skottsbergs gata.
Ja, tur som sjutton att Google Maps finns va.
 
 
Klappa djur i Slottsskogen.
Det kan inte vara enbart jag som blir som en femåring på nytt när en sticker till Slottsskogen för att titta på djur. Gotlandsrussarna är såklart mina favoriter. Sist jag var där stod jag och klappade på en konstant i säkert en halvtimme.
 
Sälarna är väldigt gulliga också.
 
Och när en vill ta en titt- och klapp-paus kan en ju äta glass på en brygga istället. Här är en supergammal bild från när jag och Kajsa gjorde just det en helg när vi hade gymnasie-praktik.
 

Paddla i Delsjön (eller i Stensjön).
Vi fortsätter på tema vatten. Jag har paddlat kanot i både Delsjön och Stensjön. Man betalar för den tiden en tror att en kommer vara ute (och skulle man vara ute längre än så är det ingen fara på taket, för då betalar en bara lite till när man kommit tillbaka).
Delsjön är förstås större och det finns fler små öar att lägga till vid. Kanske för lite picknick eller solning? (Eller badning om det är sommar och varmt.)
Det är öppet varje dag under sommarmånaderna, och på helgerna fram till septembers slut (i alla fall i Stensjön.)
 
(Hittade inga bilder till den här texten. Kanske av förklarliga skäl hehe.)
 
>Delsjön åkte vi bil till så jag har tyvärr noll koll på hur en tar sig dit med kollektivtrafik, men är säker på att det är möjligt. Antagligen nån buss. Stensjön ligger i Mölndal, närmsta hållplats Tallkottegatan eller Kristinedal.
 
 
Bokmässan.
Okej, nu här nedan följer lite aktiviteter som en inte direkt kan gå och göra när som helst. Men jag måste ta med ändå. Bokmässan har jag och min mamma gått på de tre senaste åren, och nu om två veckor är det ju dags igen! Det är liksom som en fin liten höst-tradition. Och en anledning till att en faktiskt kan längta till hösten lite.
Min ångest som jag har och har haft väldigt mycket lately gör dock att en inte orkar vara i en enda folksamling på typ en vecka efteråt sen heh (eller, så känner kanske vilken människa som helst.) Kort och gott: det är alltid SJUKT välbesökt.
 
Men såklart får det vara värt det eftersom det finns möjlighet till att träffa alla de där människorna bakom orden en tycker om så mycket. Första bokmässan vi var på fick jag träffa Ida Pyk till exempel som verkligen är en förebild för mig. Så jäkla klok människa. Tycker ni ska titta på den här intervjun med henne. Där pratar hon mycket om kroppar och folk som tar sig friheter. Ungefär 2:30 in i klippet och framåt. Vid 4:15 säger hon det bästa jag hört nån säga.
 
Ok, tillbaka till mässan. Det har ju blivit en massa fler bra möten förstås, typ förra året var ju både bästa Amanda Svensson och Nina Åkestam där. Det här året ser jag allra mest fram emot samtalet med Henrik Berggren, mvh popare forever.
 
Det brukar alltså vara så trångt så en får fika på golvet.
 
>Bokmässan hålls på Svenska Mässan (Gothia Towers) vid Korsvägen, sista helgen i september varje år. Supermånga bussar och spårvagnar går hit så det kan nog inte en enda människa missa :))
 
 
Nu fortsätter vi med ytterligare tre säsongsbaserade aktiviteter. Det närmar ju sig ändå... Nämligen: Julmarknader! Jag tycker det är så himla mysigt med marknader bara (en är ju smålänning i grunden) och särskilt att det skapar tillfällen till att hitta fina grejer man inte hittat annars.

HDKs Julmarknad.
Alla duktiga tvåor och treor som pluggar på HDK brukar alltid ha en egen julmarknad på skolan, de säljer egentillverkade prylar, posters, smycken och annat smått och gott.
Blir imponerad varenda gång över hur himla mycket duktiga personer det finns.
De två små djurbilderna köpte jag första HDK-marknaden jag var på.
 
>HDK ligger på en tvärgata från Avenyn. Hållplats Valand (eller kanske Vasaplatsen också). Hit går supermånga spårvagnar och bussar också.
 

Röda Stens (Konsthalls) Julmarknad.
En till bra julmarknad är Röda Sten. Den besökte jag första gången förra året och blev icke besviken. Det var motvind och små isiga snöflingor i luften när vi stack det, men det var totally värt it. (I och med att Röda Sten ligger vid vattnet får en hålla i hatten när man drar hit!)
Lions & Cranes sålde grejer på marknaden och jag blev helt frälst. Fiskaregubben är ju mitt bästa motiv. Den här tygpåsen köpte jag där!
 
Både HDK och Röda Sten brukar ha sina julmarknader första helgen i December.
(Kajsa rätta mig om jag minns fel.)
 
>Röda Stens Konsthall tar man sig till genom att åka typ 3an eller 9an till Vagnhallen Majorna. Och sen får en traska en liten bit.
 
 
Jul på Liseberg.
Sista tipset är också en julmarknad och behöver egentligen ingen reklam alls. Tror de flesta vet och känner till. Men tar med det ändå :)) Det är ju ändå himla mysigt att strosa runt här när julen närmar sig. Krama rödklädda kaniner, köpa en varm glögg-mugg att smutta ur och kanderade mandlar att knapra på.
(Tror inte ens jag behöver säga var det ligger :D)
 
 
Ett plus att det alltid finns gulliga djur från Nordens Ark här under jul-öppettiderna.
 
 
Okej det var allt för den här gången. Fler grejer som man kan göra i Göteborg är ju att shoppa, men det blir en egen liten kategori som vi går igenom nästa gång. Stay tuned osv.
Och tycker ni att jag missade nåt den här gången? Fyll på i kommentarsfältet! 
 
 
Göteborgsguiden | |
Upp