Göteborg del 2: shoppa.


Nu är vi framme vid andra delen av Göteborgsguiden! Idag ska vi kika in i fina butiker har jag tänkt. Finns ju en hel uppsjö så jag har försökt att välja ett par favoriter från lite olika butikstyper. Vi ska titta på inredning, kläder, prylar, godsaker och tidningar.
Observera att inte ett enda dugg i det här inlägget är sponsrat. (Men skulle nåt ställe som jag skriver om hitta hit så feel free att kontakta mig heheh blinkblink.)
Okej då kör vi! (Klicka på rubrikerna för att komma till hemsida.)
 
Artilleriet / The kitchen.
Artilleriet måste ju absolut vara bland de bästa inredningsbutikerna någonsin. Här finns allt från möbler, ljusskyltar, tvålar, bilder och toksnygga dammvippor.
Prisnivån gör att en fattig student tyvärr inte kan storhandla här, men det är alltid fint att få med sig nån liten gosak härifrån. Och sådant finns det gott om också. De två små bilderna som jag hängt ovanför sängen till exempel.
 
Artilleriet har även en fristående liten butik som bara är tillägnad köksartiklar och anslutande detaljer. När jag var här sist köpte jag med en sån där tokfin diskborste ni vet, med runt "huvud" i trä och naturvit borst. Som är snyggt att bara ha framme. Man blir sugen på att fixa timlånga söndagsbruncher när en går in här.
 
>Artilleriet ligger på Magasinsgatan 19, mittemot Da Matteo på den lilla gården. The Kitchen ligger ett par steg bort på samma adress (som är den första man ser från hållplatsen). Hållplats Grönsakstorget.
 
 
Floramor & Krukatös.
Det här är min absoluta favoritbutik i Göteborg. Ska man gå till bara ett ställe, tycker jag man ska välja det här. Namnet syftar på mamman och dottern som äger stället – mamman är florist och dottern krukmakare. SÅ välbemötande båda två.
 
Och blommor och växter finns i ett alldeles snyggt överflöd! Det går att köpa krukväxter, träd och färska snittblommor. Blir så alldeles extremt skaffa-trädgård-sugen av att vara på den här lilla innergården.
 
Inne i själva butiken förvandlas man ganska snabbt till en hjärtögon-emoji. Här finns varenda snygga inredningsdetalj en kan tänka sig. Mycket relaterat till just natur och växter – såsom snygga vaser, blomprints och doftljus som luktar natur. Jag vill ha allt varenda gång.
 
>Ligger på en innergård vid Kaserntorget (nummer 8). Hållplats Grönsakstorget.
 
 
Grandpa.
Grandpa gillar jag för att de har en perfekt mix av utvalda (märkes)kläder och detaljer utan att bli för mycket. Klämmer alltid lite extra på de fina kontorsprylarna som finns här, typ ballograf-pennorna.
 
Såhär fick jag min plånbok när den var helt nyinköpt. Snygga papp-påsar och silkespapper är ju alltid ett plus.
 
> Grandpa ligger på Vallgatan 3. Ett snäpp ovanför Artilleriet. Hållplats Grönsakstorget.
 
 
A shop / A factory.
A shop (of wonder) ligger lite undangömt på Sveagatan 8 i Linné. Jag blev medtagen hit för ganska länge sen eftersom en kompis kompis jobbade där då. Hade aldrig hittat annars.
A shop är en liten butik som säljer samples, alltså provkollektioner, mest från norska och danska kläddesigners.
 
Här köpte jag till exempel min ultramjuka tröja med Peter Pan-krage från Cathrine Hammel. Kläderna är alltid rabatterade jämfört med riktiga försäljningspriset. Den här fick jag för typ 70% off.
De har öppet varje lördag och det gäller att ha lite tur. Ibland hittar man inget alls och ibland vill en ha allt. Hur som helst väldigt kul med lite andra designers tycker jag, men som ändå är skandinaviskt och avskalat, sådär som man gillar.
 
>Ligger som sagt på Sveagatan 8 (jag får alltid gå runt med Google Maps när jag ska hit pga sämst lokalsinne). Hållplats Olivedalsgatan (eller möjligtvis Brunnsgatan enligt Västtrafik).
 
 
Balders Hage.
Balders Hage är nog min bästa Ta-med-mamma-till-butik. Här finns mycket blommigt och snirkligt porslin från t.ex danska Green Gate. Letar man efter snygga burkar ska en gå hit, för det finns det massor av. Likaså posters, tekoppar och bak-grejer.
 
Min turkosa världskarta hittade jag här.
Tycker att det här är en bra present-butik också förresten. Både till vuxna och små. Finns sjukt fina barn-leksaker med lite retro-stuk.
 
>Södra Hamngatan 25. Följ lelle kanalen från Brunnsparken. Hållplats Brunnsparken (eller kanske Domkyrkan).
 
 
Koja.
Att besöka Koja är ju precis som namnet antyder – allt är litet och träigt, på ett bra sätt såklart.
 
Och trots den lilla ytan ryms det mycket fint här inne! De har porslin och filtar från House of Rym, snygga amplar (med tillhörande växt!) och brickor och kuddar från Fine Little Day.
 
Det finns ett extra litet rum där kreatörer sitter och jobbar. Lär vara en fantastisk miljö att vara i om dagarna. Vill minnas att jag såg en annons för inte länge sen att det fanns platser lediga. Så, alla kreatörer som kikar in här: tipstips!
Tror att de även anordnar workshops här då och då.
 
>Allmänna Vägen 13. Ligger i Majorna, hållplats Stigbergstorget.
 
 
Mittemot Koja ligger det här färgglada stället.
 
Lime Ekobutik säljer ekologiska frukter, grönsaker och kryddor. Tycker det är så fint att bara stanna här och titta lite.
 
Inne finns livsmedel snyggt förpackade. Bland annat de här flaskorna som jag och mamma köpte när vi var där.
Butiken samarbetar även med Räddningsmissionen vilket ju är bra.
 
>Allmänna vägen 16. Hållplats Stigbergstorget.
 
 
Här har vi en annan godsak. Pralinboden i Haga.
 
Perfekt liten butik om en vill köpa med sig en ätbar present till någon (eller till sig själv). Finns extremt många små praliner, chokladaskar, godisklubbor och småkakor (typ macarons). Tänk lite Pippi i godisaffären.
 
Om somrarna finns här en liten glassbar också med goda sorter från Lejonet&Björnen.
 
>Haga Nygata 38. Hållplats Hagakyrkan eller Järntorget.
 
 
Rum för papper.
= Världens bästa butik för ALLT som har med papper att göra.

Hit vallfärdade vi från skolan när det var dags för portfolio- och examensarbetet. Jag hittade det perfekta pappret för mina tablettaskar också. Inte för hårt och inte för tunt.
Här finns även affischer, vykort, pennor, klämmor och pärmar. Allt pappersrelaterat helt enkelt.
 
Tre av mina klasskamrater gjorde en reklamfilm för Rum för Papper för ungefär ett år sen. Tycker den är så fin. Kolla!
 
>Vallgatan 19, i Victoriapassagen. Hållplats Kungsportsplatsen eller Grönsakstorget.
 
 
Press Stop.
Som ni ju kanske vet har jag en förkärlek till snygga magasin. Oftast inom mode, design och inredning. När jag ska "unna" mig själv nåt så väljer jag helst ett magasin med snyggt omslag och tryckt på fint papper.
Press Stop är min bästa tidningsaffär, tidningarnas godisbutik liksom.
 
 
 
När ingen annan butik har det där snygga magasinet du fått nys om, då har Press Stop det.
Press Stop är ju en del av Pressbyrån, fast med enbart tidningar och magasin (och lite godis). Blir även lite fascinerad varje gång av hur mycket olika tidningar det faktiskt finns. Hittade till exempel en "UFO-aktuellt" nån gång (eller liknande namn). "Utges två gånger per år".
 
>Drottninggatan 58. Ligger i närheten av ett parkeringshus lite i skymundan. Hållplats Kungsportsplatsen eller Brunnsparken.
 
 
Sådär!
Det var allt för den här gången.
Men, alla vintage- och secondhandbutiker då? Tänker ni nu. Det tar vi i nästa inlägg! :))
Och som vanligt: fyll på i kommentarerna om ni tycker att jag missat nåt.
 
 Glá söndag!
Göteborgsguiden, Kläder & utseende | |
#1 - - Mary:

Vilka otroligt härliga bilder! Måste besöka artillertiet när jag är i Göteborg. Ett väldigt bra inlägg, tack :)

Svar: Tack, vad kul! Ja det tycker jag absolut att du ska.
Ronette

#2 - - Johanna:

Gud har aldrig hört talas om A factory, världens bästa grej ju! Måste dit nästa gång jag besöker Göteborg.

Svar: Ja gör det! :)
Ronette

#3 - - Clara Edvinsson:

Wow vilken fin världskarta du köpte!

#4 - - Sandra:

Så fina göteborgstips! Tyckte din tröja med peter pan-krage var helt ljuvlig <3

Svar: Tack snälla!
Ronette

Upp